Odată cu venirea toamnei, gospodinele pregătesc butoaiele pentru a pune varză la murat, o sursă delicioasă și sănătoasă de vitamine pe timpul iernii. Doar că, dacă procesul de fermentație nu este supravegheat corect, varza murată poate deveni mult prea acră și mai puțin plăcută la gust.
Varza murată devine acră din cauza procesului natural de fermentație, în care bacteriile benefice transformă zaharurile din legume în acid lactic, iar când acest proces scapă de sub control, nivelul acidității poate crește excesiv. Motivele ar putea fi:
Din fericire, însă, există câteva trucuri simple pe care gospodinele le folosesc pentru a menține echilibrul perfect al aromei, notează Playtech. Boabele de porumb uscat sunt un truc tradițional folosit pentru a reduce aciditatea.
Odată adăugate în butoi, ele echilibrează gustul, absorbind o parte din aciditatea excesivă și e suficient să pui o mână de boabe de porumb o dată la câteva săptămâni.
Dacă mai adaugi și câteva mere sau gutui feliate în butoi, acestea ajută la reglarea acidității și oferă un gust ușor dulceag. Sunt fructe care echilibrează procesul de fermentație și adaugă o aromă subtilă preparatului final.
Mai mult, o bucată de pâine uscată, introdusă în butoi pentru câteva ore și apoi îndepărtată, poate diminua aciditatea, pentru că pâinea favorizează o fermentație mai blândă. Dar, atenție, trebuie înlăturată repede pentru a preveni stricarea murăturilor.
Și frunzele de viță de vie ajută la menținerea unui gust echilibrat al verzei murate, dar previn și înmuierea frunzelor de varză.
În cazul în care varza a devenit deja prea acră, poți adăuga puțină apă de sifon în butoi pentru a reduce aciditatea. Dar acest truc trebuie folosit cu moderație pentru a evita alterarea gustului, mai scrie sursa citată.
Pentru o varză murată perfectă, este important să monitorizezi constant procesul de fermentație și să intervii, cu mici ajustări, ori de câte ori e nevoie.
FOTO – Captură video: Youtube